جلسه هم‌اندیشی با صاحب نظران دانشگاهی در حوزه خدمات شهری و محیط زیست

مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهرداری تهران

به گزارش شهرداران نشست تخصصی «هم‌اندیشی با اساتید و صاحب نظران دانشگاهی در حوزه خدمات شهری و محیط زیست» با حضور احمد جنیدی جعفری، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، محمد صادق حسنوند، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران، ناصر عبادتی، مشاور کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، سید نادعلی علوی بختیاروند، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، قائم شریعتی، مدیر حوزه ریاست مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران، علیرضا رهائی، معاون مطالعات زیرساخت مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران، مهدی فرزادکیا، معاون پژوهشی دانشکده بهداشت و رییس مرکز تحقیقات تکنولوژی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی ایران، فرهاد خسروانی، مدیر مطالعات خدمات شهری و محیط‌زیست مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران، پیمان فلسفی، عضو هیأت علمی و مدرس موسسه آموزش و ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی و معاون وزیر اسبق جهاد کشاورزی، رضا فلک، معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران، اسماعیل کرمی دهکردی، عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس، سید مجید مفیدی شمیرانی، عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت، سید مسلم موسوی درچه، عضو هیأت علمی و مدیرعامل انجمن انرژی های تجدید پذیر ایران، مسعود یونسیان، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.

در ابتدای این جلسه علیرضا رهائی، معاون مطالعات زیرساخت مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران ضمن بیان اهمیت همکاری بدنه علمی کشور با شهرداری تهران، خواستار ادامه مجدانه اینگونه رویدادها و تعریف ساز و کارهای تحقق نتایج این هم‌افزایی شد.

در ادامه نشست، قائم شریعتی، مدیر حوزه ریاست مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران ضمن معرفی ساختار جدید مرکز، سطح تأثیرگذاری مرکز را با اخذ مشورت و تشکیل چنین گروه های مشورتی به منظور شناخت مناسب تر نظام مسائل شهر تهران، بیشتر قلمداد نمود و اظهار امیدواری کرد تا از این رهگذر به بخشی از راه حل ها یا دست کم، گام هایی برای رسیدن به راهکارهای علمی حل مسأله پیرامون شهر تهران، دست یافت.

فرهاد خسروانی، مدیر مطالعات خدمات شهری و محیط‌زیست مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران نیز ظرفیت‌های فعلی این مرکز را معرفی نمود و گفت: تلاش بر این است تا برگزاری این نشست با محوریت خدمات شهری و محیط‌زیست شامل مدیریت پسماند، زیباسازی، ساماندهی صنایع و مشاغل شهر، مدیریت میادین میوه و تره بار، آرامستان‌ها، محیط زیست و انرژی، بصورت ماهانه استمرار یابد.

در ادامه این نشست پیمان فلسفی، عضو هیأت علمی و مدرس موسسه آموزش و ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی و معاون وزیر اسبق جهاد کشاورزی استفاده بیش از پیش از تجارب جهانی، در حل مسائل ترافیکی و آلودگی هوا را موثر دانست و افزود: توانمندسازی مردم و ترویج جلب مشارکت ایشان برای حل مشکلات از یک سو و آسیب‌شناسی عدم اجرایی شدن مطالعات علمی در کشور و بازبینی در روش‌های مطالعه و تحقیق، به همراه اولویت‌بندی چالش‌ها و حل آن ها بر اساس اولویت می‌تواند راهگشای مدیریت شهری باشد.

کیانوش سوزنچی، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس و مدیر طرح جامع فضای سبز شهر تهران با ارائه پیشنهاد تبدیل مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران به قطب اطلاعات پژوهش در شهر تهران افزود: بررسی هزینه/فایده پروژه ها و همچنین تغییر نگاه فکری از تقاضامحور به عرضه‌محور از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

در ادامه این نشست سید نادعلی علوی بختیاروند، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر عدم تعجیل در بکارگیری از روش‌های نوین و بدون مطالعه اثرات آن، خواستار تاکید کلان شهر به حوزه پسماند و توجه بیشتر مدیریت شهری به این مساله به مساوات با رویکردهای عمرانی شد.

مسعود یونسیان، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز درخصوص تبدیل محصولات آکادمیک به محصولات فراآکادمیک و اجرایی، اعلام آمادگی کرد.

اسماعیل کرمی دهکردی، عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس در این نشست عنوان کرد: امروزه کنوانسیون‌های مهمی در دنیا وجود دارند که تغییر اقلیم و محیط‌زیست دو مورد از مهم ترین آن هاست. ایران و در ذیل آن، مجموعه مدیریت شهری موظف است بر اساس آن تعهداتی را به انجام برساند. لذا واجب است شهرداری تهران به عنوان بخشی از این عاملیت، توجه و برنامه‌های خود را به این سمت نیز معطوف نماید.

محمد صادق حسنوند، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص سهم منابع مختلف در تولید آلاینده های هوای تهران خاطرنشان کرد: در این خصوص مطالعه و داده مشخصی نداریم. وی در ادامه افزود: پشتوانه نظرات مردمی و همچنین شواهد علمی برای انجام مطالعات از جمله راهکارهایی هستند که در جهت کاهش مواجهه با آلودگی هوا توصیه می شوند.

سید مسلم موسوی درچه، عضو هیأت علمی و مدیرعامل انجمن انرژی های تجدید پذیر ایران پرسش‌هایی در خصوص تعیین نقش و برنامه جامع شهرداری تهران در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، بهینه‌سازی مصرف انرژی، مدیریت آلودگی، ممیزی ساختمان ها، افزایش نیروگاه‌های تجدیدپذیر و نحوه مشارکت مردم برای سرمایه‌گذاری مطرح کرد.

در ادامه جلسه احمد جنیدی جعفری، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران عدم وجود آمایش شهری را به عنوان یک عامل مهم آسیب‌زننده دانست و افزود: نیاز است درخصوص شهر تهران بررسی SWOT صورت گیرد. همچنین پیشنهاد می شود هر دانشگاه متناسب با تخصص در هر چالش شهری، مسئول پژوهش، ارائه راه‌حل و پاسخگویی در آن زمینه شود.

در ادامه نشست ناصر عبادتی، مشاور کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران نیز با اشاره به عدم انطباق زمان بندی پژوهش های انجام شده در مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران با برنامه های شهرداری تاکید کرد: لزوم هماهنگی بین سازمان ها و دستگاه های اجرایی کشور و همسویی آن ها با بدنه مدیریت شهری و شهرداری تهران از مواردی است که می توانند روند انجام پژوهش ها را تسریع بخشند.

مهدی فرزادکیا، معاون پژوهشی دانشکده بهداشت و رییس مرکز تحقیقات تکنولوژی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز با تاکید بر لزوم برون‌سپاری بیشتر فرآیندها توسط شهرداری تهران، ایجاد فضای رقابتی مناسب‌تر در فاز اجرایی و همچنین استفاده از پتانسیل دانشگاه در بهره‌برداری را از نکات قابل توجه برای مدیریت شهری تهران دانست.

در پایان جلسه سید مجید مفیدی شمیرانی، عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت بزرگترین چالش شهر تهران را آلودگی هوا دانست و افزود: با ارزیابی میزان مصرف انرژی در تولید مصالح ساختمانی و همچنین تلاش در کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها و طراحی ساختمان هایی بدون مصرف انرژی فسیلی می توان از تشدید جزایر گرمایی جلوگیری کرد. همچنین توسعه کشاورزی شهری را به عنوان رویکردی نوین و قابل توجه برای شهرداری تهران است.