تهران؛ پیشگام در توسعه شهری خانواده‌محور

نشست شهر دوست‌دار خانواده با حضور محمدرضا ابراهیمی، معاون توسعه و نوسازی سازمان نوسازی شهر تهران، مجتبی رفیعیان استاد دانشگاه و همچنین اعضای دفاتر توسعه محلی، در سازمان نوسازی شهر تهران برگزار شد.

به گزارش  اداره ارتباطات و امور بین الملل سازمان نوسازی شهر تهران، محمدرضا ابراهیمی در این مراسم اظهار کرد: در راستای بهسازی و نوسازی مشارکتی، نیاز است راهکارهایی برای ارتقای مشارکت خانواده‌ها شناسایی شود و همچنین در سال جاری در دستور کار قرار گیرد.

وی در ادامه به نقش شهرداری در طرح‌های مشارکت شهروندان اشاره کردند، به‌ویژه طرح‌هایی مانند( من شهردارم) اشاره کرد و ادامه داد: این طرح‌ موفق به دریافت جایزه بریکس در روسیه شد، که خود نشان‌دهنده موفقیت و پشتیبانی بین‌المللی از این پروژه‌ها است.

ابراهیمی در ادامه  به تعریف و شناسایی نقش خانواده‌ها در نوسازی بافت فرسوده پرداخت و افزود : هدف این است که خانواده‌ها در فرآیند نوسازی و ارتقای محلات مشارکت کنند و از نتایج این مشارکت بهره‌مند شوند، مانند بهبود کیفیت مسکن، خدمات عمومی و معابر.

مجتبی رفیعیان، استاد دانشگاه نیز در این مراسم که  با محوریت «تهران، شهر خانواده» برگزار شد،تأکید کرد که شهرداری تهران در تلاش است تا جایگاه خانواده را به عنوان یک عنصر کلیدی در نظام مدیریت شهری تقویت کند.

وی گفت: «هدف ما تبدیل تهران به یک “شهر دوستدار خانواده” است که زیرساخت‌های شهری آن متناسب با نیازهای خانواده‌ها طراحی و بهبود یابد.»

رفیعیان با اشاره به برنامه‌های تدوین‌شده در این زمینه، افزود: «شهرداری تهران با محوریت اداره کل زنان و خانواده و همکاری سایر بخش‌ها در تلاش است تا سندی جامع تدوین کند که راهکارهای عملیاتی برای تقویت نقش خانواده در شهر را ارائه دهد.

وی همچنین به نقش مهم خانواده در پایداری اجتماعی و اقتصادی شهر اشاره کرد و افزود: «در این راستا، تاکید ما بر سازگاری فضاهای شهری با نیازهای خانواده‌ها، افزایش دسترسی به خدمات رفاهی و حمایتی و تقویت پیوندهای اجتماعی است.

وی همچنین به خاطره ای از نمایندگان شهر اصفهان اشاره کرد که در جلسه‌ای از تجربه موفق تهران در حوزه مدیریت شهری خانواده‌محور یاد کرده و آن را به عنوان الگویی برای سایر کلان‌شهرها معرفی کردند.

رفیعیان همچنین بر ضرورت تدوین شاخص‌های مشخص برای ارزیابی وضعیت “دوستی شهر با خانواده” تأکید کرد و گفت: «این شاخص‌ها می‌توانند به تعیین مناطق مختلف شهر از نظر خانواده‌دوستی کمک کنند و به بهبود سیاست‌گذاری شهری منجر شوند. هدف اصلی شهرداری تهران نه تنها بهینه‌سازی زیرساخت‌های شهری به نفع خانواده‌هاست، بلکه در تلاش است تا پایداری اجتماعی و فرهنگی شهر را نیز تقویت کند.

وی به چالش‌های موجود در مناطق مختلف تهران اشاره کرد و گفت: «برای تدوین سند جامع خانواده‌محور، باید نیازها و ظرفیت‌های هر منطقه به‌طور خاص بررسی شوند و شاخص‌های فرهنگی و اجتماعی متناسب با آن‌ها بازتعریف شوند.

رفیعیان همچنین از تجربیات موفق بین‌المللی در این زمینه سخن گفت و به پروژه‌های شهری در دبی، استانبول و شبکه خانواده اروپا اشاره کرد که در آن‌ها شهرداری‌ها نقش مؤثری در تأمین مسکن، بهبود زیرساخت‌ها و ایجاد فضاهای سبز ایفا می‌کنند.

مجتبی رفیعیان از کارشناسان و اعضای دفاتر توسعه محلی خواست تا با مشارکت فعال، تجربیات خود را در اجرای برنامه‌های عملیاتی ارائه دهند تا این سند به بهترین شکل ممکن و با مشارکت خانواده‌ها در سطح محلات تهران اجرا شود.

تهران؛ شهری برای خانواده‌ها با محوریت ارتقای زیست‌پذیری و تاب‌آوری شهری

مجتبی رفیعیان با اشاره به برنامه‌های مرتبط با خانواده در حوزه شهرسازی اظهار داشت: «هدف ما این است که فضایی ایجاد کنیم که علاوه بر تأمین امنیت روانی و سلامت شهروندان، زیست‌پذیری و تاب‌آوری شهر را نیز ارتقا دهد.»

وی به اقدامات گذشته اشاره کرد و گفت: «طرح‌هایی مانند احداث بوستان‌ها و فضاهای پیاده‌روی که به ارتقای سلامت جسمی و روانی خانواده‌ها کمک می‌کنند، از جمله برنامه‌های موفق بوده‌اند.»

این استاد دانشگاه همچنین از تدوین سندی بالادستی برای سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی در شهرداری تهران خبر داد و تصریح کرد: «این سند به گونه‌ای طراحی خواهد شد که در شورای شهر مصوب و به عنوان مرجع رسمی برای اجرایی شدن سیاست‌ها مورد استفاده قرار گیرد.»

رفیعیان در ادامه از همکاری دفاتر توسعه محلی نیز یاد کرد و گفت: «اتصال و پیوند دفاتر توسعه محلی با سازمان‌های مرتبط نقش کلیدی در موفقیت این پروژه دارد.»

وی همچنین از حمایت‌های شورای شهر و شهرداری تهران، به ویژه خانم شمس احسان، عضو شورای شهر، تقدیر کرد و ابراز امیدواری کرد که این طرح بتواند به بهبود کیفیت زندگی خانواده‌ها و ارتقای شاخص‌های زیست‌پذیری شهری کمک کند.