بهسازی قنات ۳۰۰ ساله بجنورد نیازمند اعتبار است

به گزارش شهرداران شهردار بجنورد گفت:  هم‌اکنون حدود ۳۰ درصد مسیر قنات صدرآباد بهسازی شده، اما تکمیل این مسیر نیازمند جذب اعتبارات بیشتر است. فضای سبز شهری بجنورد با قنات صدرآباد آبیاری می‌شد، اما اینک این موضوع با مشکل مواجه شده است. براساس آمار رسمی هم اکنون در استان خراسان شمالی ۶۲۳ رشته قنات با […]

به گزارش شهرداران شهردار بجنورد گفت:  هم‌اکنون حدود ۳۰ درصد مسیر قنات صدرآباد بهسازی شده، اما تکمیل این مسیر نیازمند جذب اعتبارات بیشتر است. فضای سبز شهری بجنورد با قنات صدرآباد آبیاری می‌شد، اما اینک این موضوع با مشکل مواجه شده است.

براساس آمار رسمی هم اکنون در استان خراسان شمالی ۶۲۳ رشته قنات با حجم ذخیره آب حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب وجود دارد که حدود ۳۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی که ۱۰ درصد از مجموع اراضی این خطه شمال شرق کشور را شامل می شود، آبیاری می کند و بررسی های کارشناسی نشان می دهد که در سال های گذشته به دلیل خشکسالی و عدم لایروبی به دلیل تعدد مالکیت ها میزان آبدهی آنها حدود ۱۰ درصد کاهش یافت.وی با بیان اینکه ۱۵۰ میل‌چاه بالای این قنات در بجنورد وجود دارد، گفت: در بعضی نقاط شاهد ریزش شش متری خاک بودیم که سبب بسته شدن قنات شده بود. این قنات، آبدهی بالایی دارد و اگر امسال خشک شد به علت چاه های غیر مجاز اطراف آن است در غیر این صورت خشک شدن این قنات که آبیاری فضای سبز بجنورد از طریق آن انجام می شد، تقریبا غیر ممکن بود.شهردار بجنورد اظهار کرد: تاکنون یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان از منابع داخلی شهرداری برای مرمت و بازسازی بهسازی قنات بجنورد هزینه کرده ایم. همچنین دو میلیارد تومان نیز از منابع ملی برای این موضوع اختصاص یافت. دو میلیارد تومان اعتبار دولتی دیگر برای اتمام مرمت قدیمی ترین قنات بجنورد نیاز داریم که در صورت تخصیص و همراهی بیشتر، شاهد احیای آن و مشاهده آب در مظهر آن خواهیم بود.براساس بررسی کارشناسی شروع روند کاهشی آبدهی قنوات در استان خراسان شمالی در سال های اخیر که بخش عمده آن ناشی از تاخیر در لایروبی و تشدید خشکسالی باعث شد تا هم اکنون میزان آبدهی آنها به مرز ۷۰ میلیون متر مکعب برسد و تداوم روند فعلی می تواند مرگ تدریجی قدیمی ترین منابع ذخایر آبی را در مناطق کویری رقم بزند.خراسان شمالی دارای سه هزار و ۱۸۴ چشمه، هزار و ۵۵۷ حلقه چاه عمیق، ۲ هزار و ۴۸۳ حلقه چاه نیمه عمیق و ۶۳۲ رشته قنات دارد و سالانه میانگین بارش در این استان به حدود ۲۴۰ میلمتر می رسد که حدود ۳۴۴ هزار هکتار از اراضی کشاورزی نیز وابسته به این منابع آبی است.بررسی ها نشان می دهد که بیش از ۸۷ درصد آب‌های تجدیدپذیر خراسان شمالی در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود و در سال های اخیر به دلیل خشکسالی از ۱۱ دشت استان، چهار دشت شامل دشت شیروان-فاروج، دشت اسفراین، دشت جاجرم و دشت صفی آباد ممنوعه بحرانی، چهار دشت نیز ممنوعه و تنها سه دشت شامل دشت‌های غلامان، مانه و قوری میدان دشت آزاد است.